Logo Blue Wire Media

Zoekwoorden bepalen en inzetten voor SEO

Kom hoger in Google

De juiste zoekwoorden bepalen is tegenwoordig cruciaal om hoger in Google te komen. Zonder de juiste zoekwoorden komt jouw website namelijk nooit in de resultaten van jouw doelgroep terecht. Zonde!

Een vraag die veel bedrijven dan ook hebben wanneer ze starten met SEO teksten schrijven, is: welke zoekwoorden moet ik gebruiken voor een hogere SEO positie in Google? En als zoekwoorden bepalen eenmaal gelukt is, blijven we vaak met de vraag over: Hoe verwerk je deze trefwoorden in je tekst?

Wij geven je in dit artikel onze tips om de juiste zoekwoorden te vinden en in te zetten voor jouw webteksten.

Trefwoordonderzoek doen

Aan de hand van trefwoordenonderzoek kun je eenvoudig de juiste zoekwoorden bepalen.

Wat is een trefwoordenonderzoek? Simpel gezegd verzamel je in een trefwoordenonderzoek relevante termen die jouw doelgroep Googelt. Je duikt in het hoofd van je (potentiële) klant om te bepalen op welke trefwoorden jij ze kunt bereiken.

Een trefwoordenonderzoek kun je zo uitgebreid aanpakken als je zelf wilt. Hieronder een aantal voorbeelden gerangschikt van eenvoudig (*) tot uitgebreid (***):

Zoekwoorden bepalen met behulp van Google suggesties (*)

Deze manier is niet alleen eenvoudig, het is ook nog eens gratis.

Typ je onderwerp in de Google zoekbalk en scroll naar beneden. Voor het merendeel van de zoekopdrachten staat namelijk onderaan de pagina een lijst met suggesties die op jouw zoekopdracht lijken. Deze lijst is gebaseerd op waar anderen veel op zoeken.

zoekwoorden bepalen

Wil je vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

Bart gaat graag met je in gesprek!

Wil je vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze social- en video experts!

Zoekwoorden bepalen met AnswerThePublic (**)

Op deze website kun je drie keer per dag een zoekwoordenonderzoek gratis uitvoeren. Na de derde keer moet je een dag wachten of de betaalde versie aanschaffen.

Op AnswerThePublic.com vul je, net als bij Google suggesties, een of enkele woorden in als onderwerp. De tool zal dan binnen jouw land en taal zoekwoorden voorstellen waarop veel gezocht wordt in combinatie met jouw ingevulde woord(en).

answer the public searchbar

Wat bij AnswerThePublic erg handig is, is de onderscheiding per signaalwoord. Zoek je bijvoorbeeld op “zoekwoorden bepalen”, dan geeft de tool suggesties als “Waarom zoekwoorden bepalen” en “Hoe zoekwoorden bepalen”.

Door te kijken naar het zoekvolume van deze suggesties, kun je de insteek van je tekst bepalen. Daardoor zal je tekst beter aansluiten op de zoekopdrachten van je doelgroep, waardoor ze beter gelezen worden en hoger scoren in Google.

Zoekwoorden bepalen via Ahrefs (***)

De SEO tool Ahrefs is speciaal ontwikkeld om de juiste zoekwoorden te bepalen en vindbaarheid van je website optimaliseren. Je kunt hier zien op welke zoekwoorden jouw concurrenten gevonden worden, hoe moeilijk elk zoekwoord is om hoog op te scoren en nog veel meer.

ahrefs searchbar

Hoe verwerk je zoekwoorden in SEO teksten?​

Zoekwoorden bepalen kan dus eenvoudig met bovenstaande tools. Nu nog verwerken in een pakkende tekst. Hoe doe je dat?

Een algemene SEO regel is dat je zoekterm 1-3% van de tekst moet opmaken. Heb je bijvoorbeeld een blog van 1000 woorden geschreven? Dan moet je zoekwoord hier 10 tot 30 keer in voor komen.

Verder is het handig om je zoekwoorden terug te laten komen in sommige koppen en subkoppen, de alt-tekst van een afbeelding, de meta beschrijving en in de URL.

Tip: download de WordPress plugin Yoast SEO. Deze tool geeft je een SEO score en aanwijzingen hoe je de pagina kunt optimaliseren. De tool kan bijvoorbeeld de juiste dichtheid van je zoekwoorden bepalen, let op de trefwoord verdeling binnen de tekst, de plekken waarin het trefwoord terugkomt en nog veel meer.

Zelf zoekwoorden bepalen of door experts laten doen?

Weet je op welke onderwerpen je gevonden wilt worden, maar laat je zoekwoorden bepalen en teksten schrijven liever over aan specialisten? Blue Wire Media helpt je hier graag bij.

Op basis van door jou gekozen onderwerpen, schrijven wij SEO blogs, landingspagina’s en andere webteksten, in het Nederlands en/of Engels.

Dit kan op twee manieren:

  1. Op basis van een onderzoek waarbij je zelf al trefwoorden hebt verzameld, schrijven wij de SEO teksten.
  2. Jij geeft alleen onderwerpen door, waarmee wij de zoekwoorden bepalen door de onderwerpen in een trefwoordenonderzoek op te nemen. Daarna schrijven we de SEO teksten met de verzamelde zoekwoorden.

 

Geïnteresseerd in een samenwerking? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!

Dit artikel verscheen eerder op www.socialforyou.nl – SocialForYou is nu onderdeel van Blue Wire Media.

Meer artikelen

MENU