Plannen van trouwfilms

Werkwijze bij een bruidsvideo: hoe plan je trouwfilms?

Een bruiloft is een speciale mijlpaal: dit wil je het liefst kunnen herbeleven voor de rest van je leven. Een trouwfilm is hiervoor de perfecte uitkomst. Alleen, hoe maak je zo’n video zo mooi mogelijk? Je kunt niet zomaar iets opnieuw doen als het niet goed op beeld staat, voor alles is maar één kans. In dit blog vertellen wij je onze werkwijze bij een bruidsvideo; zo zorgen wij ervoor dat alle belangrijke momenten goed op beeld staan.

Stap 1: Aanvraag

De werkwijze bij een bruidsvideo begint met een aanvraag: de potentiële klant stuurt een mailtje of berichtje met een vraag over onze service. Vaak is dit nog erg algemeen en wordt hierbij alleen de datum en eventueel een locatie genoemd.

Wellicht klinkt dit als een ‘no-brainer’, maar het is een belangrijke stap: er wordt bevestigd dat wij op deze datum beschikbaar zijn. Als eerste checkt ons administratief team de gedeelde kalender van de cameraman(nen). Als hierin staat dat zij beschikbaar zijn, wordt dit dubbelgecheckt met de persoon/personen zelf. Pas als zij ook bevestigen dat het kan, geven we dit door aan het bruidsstel. Als deze stap zou worden overgeslagen of niet volledig worden uitgevoerd, zou het zomaar zo kunnen zijn dat je een personeelstekort hebt; misschien staat er al een ander event op de planning en is dit niet doorgevoerd in het systeem. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. Dus; check, check, dubbelcheck!

Stap 2: Intake gesprek

Na het krijgen van een aanvraag, plant een van onze producers meteen een intake gesprek in. Dit is een vrijblijvende afspraak waarin alle wensen worden besproken. Om de wensen vast te leggen, hebben we een formulier opgesteld waarin handige informatie in wordt verzameld. Een aantal voorbeeldvragen uit dit formulier zijn:

 • Hoe ziet het draaiboek eruit?
  Prioiriteit is altijd dat de cameraman weet op welke locatie hij om welke tijd moet zijn, en wat er dan te filmen is.
 • Wie is ons contactpersoon op de dag?
  We gaan er vanuit dat het bruidspaar niet gestoord wil worden op hun mooie dag, dus noteren graag een contactpersoon voor de cameraman.
 • Worden de geloften versterkt met een microfoon?
  Microfoons maken het makkelijker om de audio van de ceremonie in hoge kwaliteit op te nemen.
 • Zijn er mensen die absoluut niet in beeld willen, of juist veel in de video voor moeten komen?
  Zo weet de cameraman precies op wie hij wel en niet kan focussen.
 • Gaat de voorkeur uit naar 4K of Full HD?
  Lees in dit blog wat de verschillen zijn tussen 4K en Full HD videokwaliteit.

Dit zijn bij lange na niet alle vragen, maar het geeft een idee van welke aspecten handig zijn om van tevoren te weten.

Stap 3: Offerte & overeenkomst

Na het intake gesprek krijgt het bruidspaar, naast een samenvatting van de besproken punten, een vrijblijvende offerte in de mail. Hierin kunnen zij nog even rustig nalezen wat er besproken is en wat zij voor de prijs van de offerte ontvangen.

Wanneer de offerte geaccepteerd is, wordt deze omgezet in een order. Dit betekent dat de datum van de trouwdag bij ons vaststaat en dus niets anders meer kan worden geboekt met dezelfde camerapersoon. Ook ontvangt het bruidspaar op dat moment een productieovereenkomst. Hierin staat onder andere vermeld dat de cameraman toestemming heeft om op die dag de locatie en alle aanwezigen te filmen. Wanneer deze overeenkomst getekend is, is het eerste deel van de werkwijze bij een bruidsvideo voltooid, en begint officieel de samenwerking!

Stap 4: Updates

Vaak wordt een intake gesprek gedaan, ver voordat de bruiloft plaatsvindt. Het kan dus zomaar zo zijn dat er een jaar tussen de intake en de grote dag zit. Wij zorgen daarom dat er een aantal weken voor de trouwdag contact wordt opgenomen om te checken of de informatie die bij ons bekend is, nog steeds geldt. Het bruidspaar kan aanpassingen en toevoegingen doorgeven, zodat wij ons zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op de dag.

Stap 5: Briefing & voorbereiding

In de werkwijze bij een bruidsvideo, is de briefing het punt waarop het stokje van de producer wordt doorgegeven aan de cameraman: de producer loopt alle informatie en aandachtspunten door, en beantwoordt eventuele vragen van de cameraman over de wensen van het bruidspaar. Zo heeft de cameraman dus alle benodigde informatie om zijn voorbereidingen te kunnen doen.

Voorbereidingen van de cameraman verschillen natuurlijk per bruiloft, maar een aantal standaard acties die wij ondernemen, zijn:

 • Alle apparatuur opladen
  Een lege batterij is een van de grootste risico’s die je kunt hebben op een bruiloft.
 • Routes plannen
  De cameraman moet rekening houden met files, verplaatsingen van trouwlocatie naar feestlocatie, enzovoort.
 • Contact opnemen met de fotograaf
  Afhankelijk van de wensen, is het soms handig om het een en ander af te stemmen met de fotograaf. In elkaar’s shot staan is natuurlijk niet fijn, en toch verrassend veelvoorkomend.
 • De belangrijkste momenten uit het hoofd leren
  Het is makkelijker om de mooiste filmmomenten vast te leggen, als je precies weet wanneer ze plaatsvinden. Onze cameraman bestudeert dus grondig het draaiboek, én neemt deze voor de zekerheid mee naar de dag. Zo mist hij geen moment.

Stap 6: De grote dag

De dag van de bruiloft is aangebroken! Onze cameraman gaat uitgerust en voorbereid op weg. Hij zal zich bij aankomst melden bij de contactpersoon (tenzij anders afgesproken), maakt zijn apparatuur gereed, en begint meteen te filmen.

Tijdens het filmen blijft de videograaf zo veel mogelijk op de achtergrond; hij neemt alles op, maar loopt niet in het zicht. Het bruidspaar en hun gasten hebben dus geen last van de camera, en krijgen toch mooie close-ups en persoonlijke beelden te zien. Natuurlijk kan de zichtbaarheid van de cameraman ook worden besproken in de intake; mocht het bruidspaar de wens hebben dat er meer sociaal contact is met de videograaf, dan kan een bruiloft productiemanager bijgeboekt worden. Deze tussenpersoon zorgt voor extra soepele (en vooral gezellige) communicatie tussen het bruidspaar en de videograaf.

De cameraman is aanwezig van het eerste tot het laatste moment dat hij gewenst is. Dit kan dus van 10:00 tot 17:00 uur zijn, maar ook van 07:00 tot 01:00 uur. Zoals je kunt zien op onze trouwfilm pagina, betaal je voor een dag, dus een uurtje meer kost niets extra’s.

Stap 7: Edits & afronding

De laatste stap in de werkwijze bij een bruidsvideo: de edit fase. Maximaal twee weken na de bruiloft, ontvangt het bruidspaar de edits: een korte aftermovie met achtergrondmuziek, en een langere video inclusief geloften en speeches. Eventuele aanpassingen worden geïmplementeerd, en de definitieve video’s worden via een WeTransfer link opgeleverd.

Pas na het ontvangen van de video downloads, wordt het bruidspaar gefactureerd. Ook wordt een evaluatieformulier verstuurd waarin het stel verbeterpunten kan aangeven, zodat onze service alleen maar beter kan worden!

 

Wil jij een trouwfilm laten maken door een professionele, budgetvriendelijke videograaf? Dan zit je goed bij Blue Wire Media! Als onze werkwijze jou aanspreekt, neem dan contact op met ons via contact@bluewiremedia.nl. Lees ook ons blog “Veelgemaakte fouten bij een trouwvideo” om nóg meer uit je trouwvideo te halen!

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00