Filmen in LOG

Wat is filmen in LOG? Uitleg en voordelen

Sommige camera’s bieden de optie om te filmen in LOG.

Een LOG is een logaritmisch (vandaar de afkorting LOG) beeldprofiel waarin je kunt filmen. Het standaard beeldprofiel is REC-709. Hierbij is wit 100%, zwart 0% en grijs ligt hier op 50%.

Bij LOG is dit anders. Hier is wit 85%, grijs. Grijs ligt op 63% en zwart op 22% grijs.

Het resultaat hiervan is dat je een plaatje krijgt met heel weinig contrast, een grijs plaatje waar een soort mist overheen lijkt te hangen.

 

Filmen in LOG

 

Wat is het nut van filmen in LOG?

Filmen in LOG geeft een veel groter dynamisch bereik. Hierdoor zul je dus ook minder detail verliezen in de hooglichten en schaduwen. 

Filmen in LOG geeft je veel meer ruimte in de nabewerking van kleur en licht. Je moet hier dus wel de tijd voor hebben. Bijvoorbeeld wanneer je een short film, commercial of videoclip. 

Bij nieuwsitems of studio opnames kun je beter in REC-709 filmen.

 

Soorten Log

Bij Sony camera’s heet het S-log, bij panasonic is het V-Log, bij Canon heet het C-Log en ARRI heeft ook weer een eigen profiel.

 

Log beelden graden

Log beelden moeten qua kleur altijd bewerkt worden, anders krijg je hele lelijke, contrast- & kleurloze resultaten. Dat vind niemand mooi.

Er zijn ook veel LUT’s die je kunt gebruiken. Dat zijn presets die je over je LOG beelden kunt leggen en al een grading voor je maken, zonder dat je zelf per shot moet gaan puzzelen.

Het gebruik van LUT’s in de kleur nabewerking wordt wel afgeraden aangezien je hierbij de vrijheid mist om ieder shot op zichzelf naar eigen wens aan te passen.

 

Kom je er nog niet helemaal uit? Neem contact met ons op, voor tips en uitleg, of om het filmen in LOG aan ons uit te besteden!

 

Categories:

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00