Voor een professionele video

Wat heb je nodig voor een professionele video?

Videoproductie is tegenwoordig toegankelijk voor iedereen maar ook binnen dit beroep zijn gradaties aan te brengen. Video is namelijk een kunstvorm die nog niet heel erg lang bestaat en hoewel tegenwoordig iedere smartphone een camera en microfoon heeft bepalen materialen en skills uiteindelijk de kwaliteit van film. Maar wat heb je dan minimaal nodig om een professionele video te produceren? Filmkunst maakt doorgaans gebruik van beeld en geluid waarbinnen weer een aantal disciplines op te delen zijn.

Beeld

Licht

Wat heb je nodig voor een professionele video? In veel producties (vooral op amateurniveau) staan filmmakers onvoldoende stil bij het belang van licht. Eigenlijk is dat onbegrijpelijk want licht is in feite alles. Het is licht dat door een lens op een camerasensor wordt gebogen. En het is licht dat vanaf een beeldscherm naar onze ogen wordt gezonden. Toch is licht in veel gevallen vanzelf beschikbaar tenzij het natuurlijk donker is. Veel producties maken daarom gebruik van daglicht en dit is vaak best handig. Het wordt ingewikkelder wanneer men gebruik gaat maken van kunstmatig licht. Hier zitten vrij belangrijke wetten en regels aan verbonden die bepalen of jouw video professioneel is of niet.

Focus

Ook de focus is bij amateurs soms een ondergeschoven kindje. Gelukkig hebben smartphones vaak een behoorlijke goede autofocus. Want focus bepaalt voor een aanzienlijk deel de waarde van een video. Als iets niet scherp op beeld staat (out of focus is) dan loopt het vaak de aandacht mis van de kijker. Daarnaast zorgt onscherp beeld voor een amateuristisch beeld. Toch kan onscherp beeld ook veel betekenen bij het richten van aandacht. Want door meer gebruik te maken van licht (open diafragma) kan een subject haarscherp zijn maar een achtergrond wazig (bokeh). Dit geeft niet alleen een professionele uitstraling, het helpt de aandacht te vestigen op een subject.

Resolutie

Over scherpte gesproken, ken je dat nare gevoel dat je krijgt van een 360p YouTube video? Dat toont aan dat resolutie erg belangrijk is bij een professionele video. Film bij voorkeur minimaal in Full HD (1080). 4K kan in sommige gevallen nog mooier zijn lees daarvoor ons blog over 4K VS Full HD.

Kleur

Ken je de filmpjes waarbij alles er grauw en duister uit ziet? Of de reclames waarbij je bijvoorbeeld knalrode tomaten in een groen veld ziet? (Groeien die in dat soort velden? Nee…) Kleur bepaalt veel in een professionele video en het is noodzakelijk om kleur goed vast te leggen. Dit doe je met een goed afgestelde witbalans en de juiste colorgrading in de montage. Wat heb je nodig voor een professionele video? De juiste kleurbalans en grading. Je wil namelijk niet dat je bijvoorbeeld een interview opneemt en de interviewee er ineens rozig uitziet.

Effecten

Dit is bijna altijd een onderdeel dat aan bod komt in de montage. En een professionele video bevat vaak zo min mogelijk effecten. Je kent vast de typische Windows movie maker video’s wel waarin je wordt doodgegooid met kleurrijke titels en flitsende animatieovergangen. Zeker in de handen van een amateur gaat dit vrijwel altijd fout dus wees voorzichtig met effecten. Aan de andere kant kunnen effecten in de handen van een goede compositor, vfx-artiest of animator juist heel veel bijdragen in de professionaliteit.

 

Geluid

Audio

Wat heb je nodig voor een professionele video? Geluid is bijna net zo belangrijk als beeld en bepaalt ongeveer de helft van de beleving van een kijker. Zorg er daarom altijd voor dat je geluid professioneel opneemt. Houd een microfoon dicht bij de bron, voorkom ruis (door bijvoorbeeld wind) en neem op binnen de juiste audio levels -6 – 0 Db. Doe je dit niet dan loop je risico dat je audio schel, verstoord, zacht of te hard klinkt.

Muziek

Achtergrondmuziek voor video kan veel toevoegen in de beleving maar houd rekening met twee belangrijke zaken. Je favoriete nummers zijn zeer waarschijnlijk beschermd en moeten op licentie gebruikt worden. Daarnaast zijn niet alle bombastische popnummers geschikt voor je video. Gebruik daarom eventueel rechten vrije muziek en zorg ervoor dat dit niet te bombastisch wordt. Schoonheid zit hem hierbij vaak in de eenvoud van een muziekstuk.

Omgeving

Neem voldoende geluid op van je omgeving. Dit draagt niet alleen bij in de beleving van je kijker, het voorkomt ook dat je een rare storing of wegval krijgt in de montage. Dit moet soepel en realistisch doorlopen. Neem daarom vaak even 1 of 2 minuten aan omgevingsgeluid op.

Gebruik materialen die goed beeld en goed geluid op kunnen nemen. Denk hierbij aan een camera die langere tijd kan filmen en minimaal full HD vastlegt. Hierbij helpt het ontzettend als de camera een hoger dynamisch bereik heeft en er een mooie lens op kan (voor een open diafragma). Voor de audio is een externe audiorecorder ontzettend handig in combinatie met de juiste microfoons zoals een lavalier of een shotgun microfoon.

Categories:

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00