Videograaf Blue Wire

Welk type cameralens gebruik je wanneer?

Een succesvolle video hangt vaak af van welke apparatuur je gebruikt: een professionele camera maakt bijvoorbeeld toch mooiere beelden dan je telefoon. Maar zelfs als je een professionele camera gebruikt, is het belangrijk dit te combineren met de juiste lens. Als je het verkeerde type cameralens gebruikt, kunnen je beelden er opeens een stuk minder mooi uit zien. Daarom leggen wij je in dit blog uit welke soort lens wanneer te gebruiken.

Objectieven (ook wel lenzen genoemd) zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Zo heb je prime lenzen, zoomlenzen, tilt/shift lenzen, macro lenzen, groothoeklenzen en ga zo maar door.

Houd bij het kiezen van jouw objectieven rekening met wat voor soort productie je gaat draaien. Dat is het eerste wat je altijd na zult moeten gaan. 

Prime lenzen

Draai je een short film, ga dan voor prime lenzen (een objectief met een vast brandpunt). Je hebt de tijd om lenzen te wisselen, en je wilt natuurlijk gaan voor de beste beeldkwaliteit. Het gebruik van prime lenzen resulteert dan ook in haarscherpe beelden. 

Ook zitten er geen bewegende onderdelen in een prime objectief, wat ze vaak sneller, lichter en steviger maakt. Prime lenzen zijn vaak ook lichtgevoeliger omdat dit type cameralens al snel een groter diafragma heeft. Hierdoor valt er meer licht binnen en bereik je eerder een mooi ‘bokeh’ effect (een wazige achtergrond). Ook hebben prime lenzen minder tot geen vertekening, én zijn ze nog goedkoper dan een zoomlens ook. 

Zoomlenzen

Draai je een bruiloft (of een andere productie waarbij je momentopnames maakt), maak dan vooral gebruik van een zoomlens. Het voordeel hiervan is, uiteraard, dat je kunt zoomen. Dat maakt jou sneller. Het nadeel hiervan is wel dat een goed zoomobjectief aardig wat kan gaan kosten. Ze hebben dan ook een wisselende kwaliteit en ze zijn vaak zwaarder en groter. Film je de bruiloft in een ruimte met weinig lichtinval, houd dan rekening met de tips uit ons blog “5 tips voor filmen in het donker: let hier op“.

Telelenzen

Telelenzen halen voorwerpen die in de verte staan dichtbij. Vanaf 70mm of meer spreekt men van dit type cameralens. Teleobjectieven hebben de eigenschap het beeld te vervlakken (minder “diep” te maken). Alles in het beeld lijkt op elkaar geplakt. De objecten die zich achter elkaar bevinden kunnen even groot lijken. Achtergronden worden met een telelens al snel vervaagd.

Groothoeklenzen

Het tegenovergestelde type cameralens is een groothoeklens. Objectieven met een brandpuntsafstand tot 24mm worden groothoeklenzen genoemd. Dit soort lens heeft vaak veel vertekening, met name de goedkopere varianten. Met een groothoek objectief krijg je veel van de omgeving in beeld. Als je met een groothoek objectief draait, is veel in je plaatje scherp, een klein diafragma dus. Niet gek dus dat drones veel groothoeklenzen gebruiken: veel van je omgeving staat dan op beeld en het is nog bijna allemaal scherp ook.

Iedere case betreft zijn eigen ultieme objectief. Er bestaat dus niet 1 perfect type cameralens. Als je klussen telkens verschillend zijn, is een zoomlens zeer aan te raden. Let bij aanschaf vooral op de diafragma en de brandpuntsafstanden. Zorg dat je zowel een beetje groothoek als een beetje tele er in hebt zitten. Dit zorgt voor een groot bereik en zo kun je in bijna alle gevallen wel uit de voeten. Prime lenzen kun je altijd nog bijhuren, hiervoor raden wij Budgetcam.nl aan!

Bij vragen kun je ons altijd bereiken via de contactpagina.

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00