Brandvideo voldoen

Waar moet een goede brandvideo aan voldoen?

Heeft u er wel eens over nagedacht een brandvideo te maken? Branding is de backbone van een goede marketingstrategie. Veel bedrijven gebruiken het zowel intern als extern en weten hiermee klanten te verleiden en te binden. Marketeers maken er een sport van om de brandingstrategie in alle lagen van een organisatie door te voeren. De ene organisatie is hier succesvoller in dan de andere en dat heeft te maken met verschillende factoren. Die invloedfactoren vind u niet alleen in een organisatie maar ook zeker daarbuiten. Bedrijfscultuur, doelgroep en concurrentie zijn mogelijk de meest belangrijke. Daarom doen marketeers zoveel onderzoek naar deze factoren en stellen ze een brandstrategie op die hier zo efficiënt mogelijk op inspeelt.

 

Video is voor steeds meer marketeers een belangrijk medium om een brand mee te communiceren. Dat komt door het hoge ROI van video en door de brede inzetbaarheid. Brandvideo’s zijn dan ook een hot item binnen de marketinginstrumenten van organisaties die hun brand in de markt willen zetten of de marktpositie willen versterken. Daarom zet Blue Wire Media in dit blog uiteen waar een brandvideo aan moet voldoen voor het optimale resultaat.

 

In feite komen bij een goede brandvideo dezelfde vragen aan bod als bij een goede brandstrategie. Het zijn vragen die de doelgroep onbewust stelt en die zij vaak belangrijk vinden. Dat onbewuste is echter wel het paradoxale van een brandvideo omdat het ingewikkeld is om aan te tonen wat de doelgroep werkelijk belangrijk vindt. Organisaties die hier goed in zijn hebben binnen hun marketingafdeling R&D-teams neergezet die strategieën ontwikkelen en testen op eindgebruikers. Het is dus lastig om als kleine organisatie op hetzelfde niveau een brandvideo te produceren. Toch zijn er een aantal criteria waaraan een goede brandvideo volgens Blue Wire Media moet voldoen om resultaten te bereiken.

 

Zoals altijd met branding draait het om de juiste vragen stellen en beantwoorden. Op die manier kan er een merkpersoonlijkheid worden gecreëerd die getoond kan worden in een video. In feite draait het dan om het visualiseren van de merkwaarden. En die merkpersoonlijkheid moet sterk samenhangen met de volgende vragen:

 

 • Wie bent u en waar staat u voor?
 • Waarom bent u er?
 • Voor wie bent u er?
 • Waarom bent u beter dan anderen?
 • Waar wilt u naartoe met de wereld (of uw doelgroep)?

 

Aandacht bij het kijken van een brandvideo heeft de doelgroep nauwelijks. Onderzoek heeft aangetoond dat als u niet binnen 8 seconden duidelijk weet te maken waarom het kijken van de video de moeite waard is, kijkers de video zullen beëindigen. Daarom adviseert Blue Wire Media altijd:

 

 • Beperk onnodige informatie en leg in 1 zin uit wat u doet
 • Leg uit waarom u dit doet (hieruit blijkt wat u belangrijk vindt)
 • Presenteer de waarde van uw merk voor uw doelgroep (pas op dat u niet de waarde van uw producten of diensten op de voorgrond zet)
 • Onderbouw dit in een vergelijking met eventuele concurrentie
 • Vat het merk samen in 4 of 5 kernwaarden (uw doelgroep kan het anders niet onthouden)

 

Wellicht valt het u op dat de centrale vraag steeds gaat over waarom. Het klinkt cliché maar dit is alles wat uw doelgroep wil weten. En als uit het ‘waarom’ blijkt dat u het waard bent dan zullen ze verder luisteren. Uw merk moet dus uitleggen waarom het er is, waarom het merk de moeite waard is en waarom de doelgroep daarvan profiteert. Wellicht hoopte u dat dit blog u een geheime formule zou geven. De code waarmee bedrijven met goede merken zo goed scoren. Maar het is vrij simpel ‘waarom’ ze hier goed in zijn. De criteria voor goede branding en een goede brandvideo zijn vrij simpel.

 

Er zijn wel nog secundaire criteria voor een brandvideo:

 • Zorg dat uw video van hoge kwaliteit is. Slecht beeld, licht of geluid breken direct de overtuigingskracht af. Het hele ‘waarom’ doet er niet toe wanneer de kwaliteit slecht is
 • Zorg voor simpele maar duidelijke samenhang met uw missie en visie, merkwaarden, en storytelling. Vertel in een brandvideo geen verhalen die u graag wil vertellen. Vertel verhalen waarin u het ‘waarom’ beantwoord zodat uw doelgroep die graag wil horen
 • Hou een brandvideo simpel en to the point. Uw kijkers gaan zaken vergeten wanneer u te veel vertelt. Hou het bij de kern, dit is altijd overtuigender dan alle randzaken
 • Zorg dat u van tevoren nagedacht hebt over de positionering van uw merk. Een video maken heeft geen zin als u hier niet heel goed over gebrainstormd hebt en onvoldoende eindgebruikers gesproken hebt

 

Mocht u vragen of opmerkingen hebben bij dit blog dan bespreken we ze graag met u. Behoefte aan vrijblijvend advies? Wij kijken graag met u mee. En maakt u zich geen zorgen daarvoor brengen we niets in rekening.

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00