4K vs Full HD

Voor- en nadelen van 4K: hoe verschilt 4K van Full HD?

Sinds een aantal jaar is men bekend met 4K beeldresolutie. Wat houdt dat nou precies in, waar is het goed voor en hoe weet u of u voor 4K of Full HD moet kiezen? Lees meet ons mee wat de voor- en nadelen zijn van 4K ten opzichte van Full HD.

4K video bekijken

De meeste video’s die wij bekijken zijn 1080p, oftewel, Full HD, (HD staat voor High Definition). Bijvoorbeeld televisie en YouTube is vaak in Full HD. U zult merken dat als de resolutie een of meerdere stappen omlaag gaat, de kwaliteit snel achteruit gaat. Wanneer er van Full HD naar 4K wordt gegaan, merkt het menselijk oog echter bijna geen verschil. En dat terwijl 4K meer dan 4x zo scherp is als Full HD beeld.

Dit heeft voornamelijk te maken met de schermen waarop we video bekijken. De meeste tv’s, laptops en telefoons hebben namelijk een 1920×1080 scherm (Full HD). Hierdoor kan een 4K video op zo’n scherm dus nooit in zijn volledige kwaliteit worden bekeken.

Verder is het formaat van een telefoon of laptop haast te klein om verschil te kunnen waarnemen, ook al bevat uw scherm 4K pixels. Bij een tv zou u weinig verschil kunnen zien, want waar het er pas echt toe doet is bijvoorbeeld in een bioscoop. Daar werken ze zelfs al jaren met 4K als de standaard. Logisch, met zulke grote schermen!

Video in 4K filmen

Veel camera’s, ook veel goedkope modellen, hebben tegenwoordig de optie om in 4K te draaien. Om te bepalen waarin u het beste kunt filmen, presenteren we hierbij een lijstje met de voor en nadelen van filmen in 4K of Full HD:

VOORDELEN 4KNADELEN 4K
Mogelijkheid om digitaal te zoomen zonder kwaliteitsverlies (mits je in Full HD exporteert).4x zo grote werk bestanden als Full HD materiaal.
Beschikt je camera over een 4K sensor en schiet u vervolgens in 1080p? Ook dan worden uw beelden extra scherp!4K schieten is zwaar voor een camera. Vandaar dat bij veel modellen er alleen een optie is om in 25fps te schieten (eventueel nog 50fps), maar voor 100fps (slow-motion beelden) moet u toch al gauw in Full HD draaien of een duurdere camera kopen.
Future proof! Zodra schermen eenmaal groter worden en beschikken over 4K pixels dan is uw video in ieder geval al up-to-date wat de resolutie betreft. Monteren met 4K beelden vinden onze laptops niet zo fijn. De laptop en het monteerproces zullen beiden erg vertraagd worden. Een oplossing is om proxy’s aan te maken. Een andere oplossing is om voortaan in 1080p te draaien!

Conclusie: 4K of Full HD gebruiken?

Naar onze mening zijn er kwalitatief gezien meer voor- dan nadelen aan het schieten in 4K. Een camera met 4K sensor heeft al wel wat meerwaarde, en uiteindelijk zal 4K een standaard/vereiste worden. Voor zowel camera’s als beeldschermen. Aan de andere kant zal dit nog wel een aantal jaren duren, en gaan wij voor de hoogst mogelijke kwaliteit en efficiëntie op dít moment. Dus tot die tijd, schieten wij vooral onze cinematografische- en bruidsvideografie verder in Full HD, voor de mooiste slow-motion beelden!

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00