Welke taken zijn er

Videoproductie rollen: de taken van een video crew

Het produceren van een video kan in principe worden uitgevoerd door één persoon. Dit zal alleen een stuk langer duren, én intensiever zijn. Bovendien heeft één persoon minder expertise dan een team. Het is dus een stuk effectiever en efficiënter om met een groep experts met verschillende videoproductie rollen te werken. In dit blog leggen wij uit welke experts van belang zijn voor een succesvolle videoproductie, en wat hun rollen precies zijn.

Producer

De producer heeft een management rol: Hij/zij neemt organisatorische en planningstaken op zich. Dit houdt in dat het draaiboek wordt opgesteld en bijgehouden, tijdsmanagement en kwaliteit wordt gewaarborgd, en dat de andere crewleden alle benodigdheden hebben om hún videoproductie rollen goed te doen. De producer helpt ook vaak mee met het opbouwen, verplaatsen en afbreken van sets, en houdt contact met de eventueel aanwezige klant.

Als de producer zijn/haar werk goed doet, verloopt de productie dag in goed tempo, en heeft eigenlijk niemand door wat deze persoon precies doet. Als de producer ergens een fout maakt, kan er echter een vertraging in de planning worden opgelopen, of zelfs onbruikbaar materiaal worden geproduceerd.

Camerapersoon

De cameraman of -vrouw is cruciaal in een videoproductie; hij/zij maakt de mooie beelden, en dat is een stuk minder makkelijk dan het soms lijkt. De camera ‘operator’ moet ervoor zorgen dat er genoeg materiaal is vanuit verschillende hoeken, met de juiste achtergrond, lichtval, kleur en meer. Daarbij moet hij/zij constant de uiteindelijke edit onthouden, zodat er bijvoorbeeld geen beelden missen die wel in de montage moeten.

Soms neemt de camerapersoon tegelijk ook andere videoproductie rollen aan. Dit is vaak iets technisch, zoals audio, of iets dat samenhangt met het beeld creëeren, zoals regisseren.

Regisseur

De regisseur heeft als taak om shots mooi op te zetten. Dit betekent vaak dat hij/zij instructies geeft aan de camerapersoon wat betreft filmhoeken en camera-instellingen, en instructies aan het talent over diegene’s houding of tekst. Vaak heeft de regisseur in de pre-productie fase het storyboard en de shotlist gemaakt. Hierdoor hij/zij precies weet hoe elk beeld het best tot zijn recht komt.

Regisseurs en camerapersonen werken vaak het best samen als zij dezelfde visie hebben over hoe de video moet worden. Spoiler alert: die visie is alleen 100% hetzelfde als deze twee videoproductie rollen door dezelfde persoon worden uitgevoerd. Bereid je dus voor op wat creatieve verschillen, of ga voor een 2-in-1 expert.

Audio technicus

De audio lijkt misschien simpel: je zet de microfoon aan, je klikt op ‘REC’ en that’s it, je hebt audio. Maar geloof ons, er is niet voor niets een opleiding voor! Het instellen van een audio recorder en het bedienen van een microfoon (of dit nu een miniscule lavalier is, of een enorme boom microfoon) zijn taken die niet iedereen makkelijk af gaan. Bovendien is er vaak omgevingsgeluid dat moet worden verbloemd, of juist individueel moet worden opgenomen voor ambiance. Alleen een audio expert kan dit zonder problemen.

Als er geen individuele audio persoon aanwezig kan zijn, combineren de cameraman of regisseur vaak hun videoproductie rollen met die van audio technicus. Wij raden aan dit alleen te doen als diegenen er ook echt verstand van hebben. Onze cameramannen zijn AV-experts, wat betekent dat ze zowel in audio (A) als visuele (V) technieken gediplomeerd zijn. Maar als je specifiek in camera gespecialiseerd bent, laat je audio dan liever over aan een professional.

Licht expert

Een licht expert, ook wel ‘gaffer’ genoemd, is verantwoordelijk voor het bedienen van de lampen op de set. Dit lijkt wederom misschien een kwestie van aanzetten, maar er komt veel meer bij kijken dan dat. De licht technicus heeft niet alleen kennis van verschillende soorten lampen, maar weet ook welke temperatuur, positie en combinatie van lampen geschikt is voor jouw specifieke productie. Een aantal zaken die amateurs fout doen, zijn bijvoorbeeld geen lichtpuntje in het oog van het talent creëeren, of de lamp verkeerd instellen waardoor er gekke schaduwen ontstaan.

Een producer of regisseur zou heel goed een dubbelrol kunnen invullen als gaffer. Míts hij/zij er ook echt genoeg over weet. Het verkeerd behandelen van een professionele lamp kan resulteren in grote schade, en dat wil je niet op jouw geweten hebben. Bij Blue Wire Media hebben al onze medewerkers verstand van licht, waardoor er altijd wel iemand kan assisteren of de volledige taak op zich kan nemen.

Talent

Last but far from least, het talent. Dit is (als het goed is) het enige crewlid dat uiteindelijk in de edit te zien is. Deze (vaak ingehuurde) persoon is de host van de video en heeft als taak de kijker te begeleiden, informeren of entertainen.

Het talent hoeft, bij een goede voorbereiding door de rest van de crew, aan niets anders te denken dan zijn/haar tekst en uiterlijk. En dat is veel minder oppervlakkig dan het misschien klinkt; de tekst moet de goede inhoud, maar vooral ook de goede toon hebben. Het uiterlijk hangt niet alleen af van de kleding en makeup, maar ook van de houding, lichaamstaal en blik van het talent. Onze tip: doe een casting voordat je talenten kiest voor je video productie. Zo weet je zeker dat het de geschikte kandidaten zijn om deze videoproductie rollen op hen te nemen.

 

Zou jij graag een video laten maken voor jouw bedrijf, event of iets anders gaafs? Neem contact op met ons team, dan komt onze professionele crew jou graag helpen!

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00