Trends video en kijkgedrag in 2020
Mobiel video’s kijken
Zoals de meeste mensen wel gemerkt zullen hebben, kijken steeds meer jongeren video via hun mobiel. Lineaire televisie is al tijden buiten beeld en YouTube neemt het over. Ook platformen als Vimeo en Twitch groeien in populariteit. Maar wat zijn de trends in video en kijkgedrag in 2020? Jeugd en jongvolwassenen gebruiken video ook steeds vaker voor informatievoorziening in de vorm van bijvoorbeeld een tutorial. Volgens het stimuleringsfonds voor de journalistiek is er sprake van een generatiekloof.
Zoekopdrachten in video’s
Volgens Frankwatching (2019) wordt het straks mogelijk om zoekopdrachten uit te voeren binnen een video. Met diverse plug-ins zou dit al mogelijk zijn op YouTube al draaien deze nog in een bètaversie. YouTube heeft als eigendom van Google uiteraard al toegang tot de beste zoektechnologie en meest gebruikte algoritmes ter wereld.
Virtuele gesprekken of livestreaming
Tijdens de Corona Crisis zijn we er allemaal mee geconfronteerd, videobellen. Nu het thuiswerken lange tijd noodzaak was en nog wel even zal zijn heeft bijna iedereen er mee te maken gekregen, videobellen. De verwachting is dat niet alleen vergaderingen live plaatsvinden of gestreamd worden.
Hele evenementen en conferenties zullen worden uitgezonden via videostreaming. Ook amateursport zal hier meer en meer mee te maken krijgen. Bij volkssport nummer 1 is het ‘boetbaltv’ principe al bekend.
Storytelling
Is het vertellen van verhalen wel een trend? Het bestaat toch al heel lang? Dat klopt, maar storytelling is bezig met een comeback. Of het nu in de vorm van journalistieke reportages, fake news, vlogs of stories is. Verhalen worden bewust steeds meer ingezet om mensen te bewegen. Marketeers gebruiken verhalen maar ook politici bewegen mensen door middel van verhalen. Emotie en identificatie spelen een steeds belangrijkere rol bij wat we graag kijken en willen weten.
360°
Het is al een tijdje op de markt, 360° opnames. Maar toch zullen we het komende jaar en de daaropvolgende jaren meer te maken krijgen met dit video fenomeen. Video’s waarin de kijker zelf de kijkrichting bepaald en mee kan draaien in het perspectief. Het biedt uitkomst voor vastgoedontwikkelaars, makelaars en architecten. Maar het kan ook een mooie quarantaine oplossing zijn voor musea.