Promotiefilm interview tips en tricks Blue Wire Media

Tips en tricks voor een goed interview

Een goed interview. Het is best vreemd om erbij stil te staan maar eigenlijk komt iedereen in zijn/haar leven een aantal keer in aanraking met een interview. Hierbij denken we al snel aan het typische beeld van een interview met camera’s en licht of een interview voor de krant. Maar niet veel mensen staan erbij stil dat de meeste interviews worden gehouden bij sollicitatiegesprekken. Dit heet niet voor niets in het Engels een “job interview”.

Interviews zijn een prachtige manier om informatie op te vragen bij een persoon en deze naar de oppervlakte te brengen. Door gerichte vragen te stellen kan de informatie gedeeltelijk gestuurd worden ter bevrediging van de informatiebehoefte. Om dit goed te doen zijn er een aantal aspecten van belang. Blue Wire Media heeft voor u de belangrijkste tips & tricks op een rijtje gezet om te zorgen dat u waardevolle ‘gesprekken’ kunt houden:

  1. Zorg ervoor dat de interviewee op zijn/haar gemak is

Het is cruciaal dat degene die geïnterviewd wordt ontspannen is en de vragen kan beantwoorden zoals hij of zij dat in een normale situatie ook zou doen. Wanneer iemand druk voelt of angstig is kan dit vreemde reacties veroorzaken. Iemand kan verkeerde antwoorden geven of op een vreemde manier gaan praten. Dit komt het ‘gesprek’ niet ten goede en zorgt ervoor dat de informatiebehoefte niet optimaal bevredigd kan worden.

  1. Maak van het interview een leidend verhaal

Het is voor zowel de interviewer als de interviewee als de lezer/kijker/luisteraar belangrijk dat er een leidend verhaal zit in het interview. Bij voorkeur minimaal een inleiding, kern en slot. Wanneer dit ontbreekt mist er een belangrijk stukje structuur dat ervoor zorgt dat de interviewee onvoldoende begrijpt wat het doel is van de interviewer. Daarnaast zorgt een beetje storytelling ervoor dat het publiek het interview beter kan volgen en beter zal onthouden.

  1. Blijf voldoende objectief

Een interview kan door een interviewer gestuurd worden maar dit moet zoveel mogelijk objectief gebeuren. Het is voor publiek vervelend als de interviewer zijn/haar mening geeft in de vraagstelling of in reactie op antwoorden van de interviewee. Het doel van het interview is namelijk om juist de antwoorden en mogelijk de mening van de interviewee te horen.

  1. Zorg ervoor dat het interview natuurlijk verloopt

Voorkom dat u de vragen opleest of dat deze het gevoel geven dat ze weinig aanhaken op het leidende verhaal. Haak juist in op de antwoorden van de interviewee en zorg ervoor dat u voldoende doorvraagt. Houd hierbij altijd rekening met de informatiebehoefte van het publiek.

 

 

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00