Videograaf Blue Wire Media soorten video

Social media video: voorwaarden en opties

Social media video content kan een bedrijf enorm helpen op het gebied van online zichtbaarheid: Op LinkedIn is er bijvoorbeeld 5x meer kans op conversaties onder video’s dan onder tekst posts, stilstaand beeld of documenten. Beginnen aan video content is dus zeker een goed initiatief. Maar welke soorten video voor social media zijn er eigenlijk? En waar moet u op letten voordat u een filmpje op social media plaatst? Ontdek de antwoorden in dit blog.

YouTube video

Als we het over social media video content hebben, is YouTube het meest voordehandliggende platform: de focus van dit kanaal is en blijft video. Op YouTube zijn verschillende video opties mogelijk:

 • Standaard video: Deze video plaatst YouTube op uw kanaal op het moment dat u deze publiceert.
 • Première: Dit is een video die uw abonnees wel al in hun abonnementen uploads zien staan, maar nog niet kunnen bekijken tot deze in première gaat. Op dat moment kunnen uw abonnees samen met u de video in ‘real-time’ bekijken en chatten!
 • Livestream: U kunt ook live een video uitzenden. Hierbij kunnen uw abonnees ook weer in real-time met u chatten en kunt u in de live video hun vragen beantwoorden. De video staat na beëindiging als ‘normale’ video op uw kanaal en de abonnementen feed van uw abonnees.
 • YouTube Stories: Korte video’s kunnen ook in de 24 uur zichtbare Stories worden geplaatst. Dit gebruiken de meesten voor kleine updates of sneak peaks.
 • Advertentie: Deze video staat niet op uw kanaal, maar verschijnt als reclame voor of tussen de video’s van anderen.

De optimale afmeting voor een video op YouTube is 1920 x 1080 pixels.

Soorten Instagram video’s

Instagram blijft altijd innoveren en laat zich graag inspireren door andere platforms als YouTube en TikTok. Hierdoor heeft het kanaal vele opties voor social media video content:

 • IGTV: Hierop kunnen langere video’s worden gedeeld. Het is een soort YouTube binnen Instagram. De video kunt u als een preview op de algemene feed delen.
 • Reels: Dit zijn korte video’s van maximaal 30 seconden lang, geïnspireerd door TikTok. Ook Reels kunnen als feed post worden gedupliceerd.
 • Feed post: Video’s kunt u ook als reguliere post plaatsen. Op die manier verschijnt de video alleen op uw profiel en in uw volgers’ overzicht, niet op IGTV of Reels.
 • Social media video in Stories: Video’s kunnen ook in de 24 uur zichtbare Stories worden geplaatst. Deze verschijnen niet op het profiel en kunnen ook niet als feed video worden gedupliceerd.
 • IG Live: Op Instagram is het bovendien mogelijk een live video te streamen. Hierbij kunt u alleen live gaan of andere accounts uitnodigen om met een split-screen deel te nemen aan uw livestream. Ook hier kunt u chatberichten/vragen van volgers lezen.

Voor IGTV werkt zowel de afmeting 1920 x 1080 (horizontaal) als 1080 x 1920 (verticaal).

Voor Reels en Stories is de verticale 1080 x 1920 het beste, let hierbij wel op dat er geen belangrijke informatie in de randen van het beeld staan. De randen zijn namelijk onleesbaar achter de buttons die volgers tot interactie aanzetten.

Feed video’s op Instagram kunnen het beste 1080 x 1080 pixels zijn als u deze mooi zichtbaar wilt hebben op uw profiel overzicht. Het is wel mogelijk om andere formaten video te uploaden, deze beelden zijn dan in de feed in het originele formaat te zien en in het profieloverzicht bijgeknipt tot een vierkant.

Social media video op Facebook

Op Facebook zijn ook verschillende opties mogelijk wat betreft social media video content:

 • Een gewone feed video op Facebook houdt hetzelfde in als op Instagram en YouTube: De video verschijnt op uw profiel en uw volgers’ feeds op het moment dat u deze publiceert.
 • Livestreams zijn ook mogelijk op Facebook: Uw volgers krijgen een melding wanneer u live bent en kunnen zo in real-time meekijken en chatten. Het is ook mogelijk een livestream in te plannen als opkomend evenement, waarbij gebruikers kunnen aangeven dat ze van plan zijn te kijken. De livestream staat na afloop op uw profiel als standaard feed video.
 • Video in Facebook Stories: Net als bij Instagram kunnen korte video’s ook in Stories worden geplaatst. Deze verdwijnen na 24 uur en worden vaak gebruikt voor updates of ter promotie van een nieuw bericht.

Video afmetingen zijn op Facebook als volgt: Voor feed video’s raadt Facebook 820 x 462 pixels aan en voor Stories 1080 x 1920 pixels.

Social media video laten maken?

Blue Wire Media helpt u graag uw boodschap op een vlotte manier over te brengen aan uw doelgroep. Of dit nu voor een advertentie of organische promotie is. We bespreken graag de mogelijkheden in een persoonlijk gesprek.

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00