Slow motion filmen

Versneld en in slow motion filmen – hoe werkt dat?

Trouwfilms met romantische slow motion beelden, aftermovies met dynamische versnelde beelden; het resultaat mag er zijn! Maar hoe werkt versneld en in slow motion filmen eigenlijk?

Frame rate uitgelegd

Het versnellen en vertragen van videobeelden gebeurt in de montage. Op het moment van filmen gebeurt natuurlijk alles in real-time, dat kunnen we niet zomaar aanpassen. Wat we wel kunnen doen, is de frame rate aanpassen.

De frame rate geeft aan hoeveel beelden de camera filmt per seconde. Video’s zijn simpelweg heel veel foto’s (frames) achter elkaar geplakt, waardoor de beelden lijken te bewegen. Hoe meer frames de camera opneemt, hoe soepeler die beweging eruit ziet.

In slow motion filmen

Om beelden in de montage fase te vertragen, is filmen in een hogere frame rate aangeraden. De standaard snelheid voor de meeste video’s is 24 frames per seconde (fps), dus voor een romantische trouwfilm filmen wij in 50 fps. Bekijk onze Trouwfilm Showreel voor een impressie van slow motion trouwvideografie.

Let op: voor sommige camera’s hangt een hogere frame rate samen met iets minder scherp beeld. Afhankelijk van het type camera zal slow motion filmen in Full HD bijvoorbeeld wel, en in 4K of 8K niet mogelijk zijn. Vraag daarom vantevoren aan de videograaf hoe dit met hun camera zit, en beslis zelf wat belangrijker is: cinematische beelden in Full HD, of realistische beelden geschikt voor bioscoopschermen. Dat is namelijk waar het verschil tussen Full HD en 4K te zien is. Op een televisie- of laptopscherm maakt dit vrijwel geen verschil voor het menselijk oog.

Versnelde beelden filmen

Net als in slow motion filmen, heeft ook versneld filmen met de frame rate te maken. Hoewel ‘normaal’ beeld versnellen een stuk makkelijker is dan vertragen, ziet het er beter uit als het filmen zelf hier al op ingesteld is.

Hierbij is de lengte van filmen van belang. Wordt het een korte timelapse waarvoor de camera een paar uur moet draaien? Of juist een one-take video met een korte versnelling tussen twee scènes? Voor de timelapse kan de fps namelijk lager zijn dan voor de one-take. De timelapse speelt zo snel af dat een frame meer of minder niet opvalt. Bij de korte versnelling valt dit wel op, deze kan dus gerust in de standaard fps gefilmd worden.

 

Benieuwd naar meer informatie over de snelheid van video’s, of andere video gerelateerde onderwerpen? Lees onze blogs of neem contact met ons op!

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00