One take video

One take video: wat, waarom en hoe?

Een one take video, ook wel one shot video genoemd, is in één keer gefilmd. Er wordt van begin tot eind gefilmd zonder te stoppen of achteraf te knippen. Het eindresultaat is daardoor een video die bestaat uit slechts één shot. Ontdek hier hoe je zo’n video inzet voor jouw (zakelijke) productie.

 

Waarom een one take video inzetten?

Een groot voordeel van een one shot video is dat er geen losse scènes gemonteerd hoeven te worden. Zo heb je in veel gevallen eerder jouw video binnen én bespaar je op kosten, doordat de editor minder tijd kwijt is aan de montage. Een one take video is erg effectief wanneer je een realistische weergave wilt creëren. De kijker ervaart de video net zo continu als de realiteit en leeft zich makkelijker in in de situatie.

Een voorbeeld van een one taker zie je aan het begin van deze vacature-clip die wij voor Smith Communicatie hebben geproduceerd:

 

 

De kijker loopt in deze video een dag mee in het leven van de nieuwe werknemer. Door de one take rondleiding krijg je als kijker het idee dat je dit in realtime ervaart.

Nadeel van one shot producties

Het nadeel van one take video’s is dat alles op de filmdag in één keer goed moet gaan. Eén foutje zorgt ervoor dat je de hele clip opnieuw moet filmen. Houd er dus rekening mee op de draaidag dat je misschien wel tien keer hetzelfde shot zal moeten filmen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het filmen van een one take video moet je goed voorbereid zijn;

  • Test de looproute vantevoren (op de draaidag, maar het liefst daarvoor al).
  • Zorg dat iedereen weet wat hun posities zijn om op sommige momenten wel of juist niet in beeld te komen.
  • Denk na over de audio; loopt er iemand naast of achter de cameraman mee? Hoe zorg je dat je bijvoorbeeld de voetstappen niet hoort?
  • Houd het eindresultaat in gedachten; hoe lang moet de video worden? Als dit bijvoorbeeld voor social media onder één minuut moet zijn, zul je de one take video kort moeten houden. Je knipt immers niets weg.
  • Houd rekening met camerabewegingen. Laat je de camera omdraaien naar een andere hoek, let dan bijvoorbeeld op de lichtinval (tegenlicht van ramen, onhandige schaduwen door andere hoek, etc.) en spiegels waarin de camera te zien zou kunnen zijn. Dit soort foutjes wil je voorkomen aangezien het in de montage veel werk vergt om te verbeteren.

Video laten maken?

Neem contact op met Blue Wire Media voor jouw one take video. We bespreken graag de mogelijkheden en jouw wensen in een persoonlijk gesprek.

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00