Timelapse Hyperlapse

Hyperlapse en timelapse: het verschil

Een hyperlapse of timelapse kan een goede manier zijn om een omgeving vast te leggen, tijdsverloop te laten zien en bovendien zijn ze gewoon mooi. Een hyperlapse en een timelapse lijken erg veel op elkaar. Wij leggen je uit wat het verschil is.

Timelapse: een vast punt

Zodra je de camera op een statief (of een ander vast punt) laat staan en vervolgens opneemt noem je dat een timelapse. Bij een hyperlapse zul je zelf ook aan de slag moeten.

Een timelapse kan met een foto- of videocamera gemaakt worden. Je legt een bepaalde tijd, op een vaste plek, beeld vast. Om de zoveel tijd wordt er een foto gemaakt. Na bijvoorbeeld een uur aan opnamen versnel je deze beelden om het uur in een paar seconden te kunnen laten zien.

Hyperlapse

Een hyperlapse lijkt op een timelapse, het is versneld beeld. Maar waar een timelapse op 1 plek stil blijft staan doet een hyperlapse dat juist niet. Na iedere interval verplaats je de camera een klein stukje. Het is belangrijk om te weten dat je de camera steeds met dezelfde afstand moet verplaatsen, hoe kleiner de afstand per stap des te vloeiender de hyperlapse.

Zo zou je bijvoorbeeld op straat een stoeptegel kunnen gebruiken om aan te houden.

Film bestaat normaliter uit 25 frames per seconde. Na 25x verplaatsen / 25 shots heb je dus 1 seconde. Houd er dus rekening mee dat een hyperlapse veel tijd kan gaat kosten als je het goed wilt doen.

Hyperlapse of timelapse laten maken?

Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Categories:

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00