Het belang van geluid
Als je denkt aan een film, waar denk je dan aan? Aan beeld natuurlijk. Mooie shots. Waar je minder snel aan denkt is het belang van geluid. Veel mensen onderschatten dan ook het belang van geluid in een video.
Ik raad het niet aan maar in principe zou je een ‘film’ kunnen kijken zonder beeld al is het dan meer een audiotrack. Je krijgt het verhaal mee, de vibe, de emotie. Maar zodra je het omdraait, een film zonder geluid, dan gaat dat niet. Je creëert dan een afstand met de film, krijgt niet goed mee wat er gebeurt, er is veel minder emotie en het wordt minder interessant. Met als gevolg dat je binnen korte tijd de aandacht verliest.
Geluid in film bestaat doorgaans uit gesproken tekst door acteurs, een voice-over, muziek en omgevingsgeluid.
De voornaamste waarde van gesproken tekst is natuurlijk het kunnen volgen van een verhaal en/of het overbrengen van informatie. Dit kan een dialoog of monoloog zijn, maar ook de non verbale geluiden die iemand maakt.
Muziek kan dit ondersteunen maar brengt de kijker vooral in een bepaalde stemming.
Muziek brengt emotie met zich mee, op deze manier is de kijker makkelijk te sturen in wat de verteller wil communiceren maar vooral in hoe de kijker zich moet voelen. Zodra je emotie goed in een video hebt zitten heb je de kijker eigenlijk al binnen. Emotie is waar je altijd naartoe wil werken met een video.
Overig geluid zorgt ervoor dat de kijker helemaal in die video komt te zitten. Je voelt geen afstand of ruimte meer, een kijker zit er dan helemaal in. Vandaar dat bijvoorbeeld het geluid van een knetterend haardvuurtje van groot belang is. Zorg er daarom voor dat je omgevingsgeluiden altijd opneemt of desnoods later maakt/download zodat de kijker zich helemaal in je film kan laten zinken.