Green screen

Green screen voor video: wat, waarom en hoe?

Een green screen, letterlijk vertaald een groen scherm, biedt extra kansen voor het verbeteren van uw videoproductie. Of het nu om een fictieve film, realistische documentaire of spectaculaire livestream gaat, een greenscreen kan de kwaliteit van uw video verhogen zonder veel kosten te maken. In dit blog leggen wij u uit wat een green screen precies is en waarom en hoe men het moet gebruiken.

Wat is een green screen?

Een green screen is letterlijk een groen scherm. Vaak in de vorm van een groot, groen, papieren vel, is dit een achtergrond doek voor filmopnames die zich ergens anders moeten lijken af te spelen.

Dit groene scherm wordt ook wel Chroma Key genoemd. Het is een populaire methode om binnen strakke budgetten verschillende achtergronden te creëren. De acteurs, interviewees of presentatoren staan voor het scherm, en de editor zet de groene achtergrond bij de montage om in een fictieve of onbereikbare achtergrond. Deze achtergrond kan een opname of afbeelding zijn van een andere bestaande locatie of iets compleet denkbeeldigs. Ook statistieken, logo’s en animaties behoren tot de mogelijkheden van chroma key montages. In principe kunt u alles wat u wenst op het green screen laten projecteren.

Het grote voordeel van een green screen gebruiken voor uw videoproductie, is dus dat u op lage kosten een indrukwekkende achtergrond kunt laten creëren.

Waarom zijn green screens groen?

Chromakeys zijn bijna altijd groen, waarom is dat zo? Daarvoor moeten we ons verdiepen in de bewerking van een groen scherm. Dat is namelijk het moment dat een editor de achtergrond aanpast. Simpel gezegd laat de editor aan het monteer programma weten dat alle tinten van de aangegeven kleur (in dit geval groen) doorzichtig moeten worden. Hierdoor wordt de alternatieve achtergrond, die de editor achter het originele beeld plaatst, alleen op de plekken met die specifieke kleurtint zichtbaar.

Omdat het menselijk lichaam veel rode/oranje tinten heeft, zou een red of orange screen onhandig zijn. De huid zou deels of zelfs volledig doorschijnen. Wit en zwart zijn ook lastig: oogwit en pupillen zouden hierbij doorschijnen. Ook green screens in tinten als geel en bruin komen te veel overeen met huids- en haarkleuren. Groen is vrijwel onvindbaar in het natuurlijke menselijk uiterlijk.

Waar moet u op letten?

  • Draag geen groene kleding op beeld als u voor een green screen staat; hierdoor wordt de achtergrond ook op uw lichaam geprojecteerd, en zult u dus (deels) wegvallen.
  • Filmt u planten, groene dieren, of heeft degene die op beeld komt groen haar of iets anders groens dat niet vervangen kan worden? Ga dan voor een purple of blue screen. Deze tinten komen na groen het minst voor in menselijke huid- en haarkleuren.
  • Zorg dat er geen schaduwen op het groene doek vallen. Dit maakt het moeilijker voor de editor om dit deel doorzichtig te maken, omdat het niet dezelfde tint groen is.

Om een green screen zo effectief mogelijk in te zetten, is een professionele video producent en editor nodig. Wilt u aan de slag met green screen videoproductie? Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden.

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00