filmen in het donker

5 tips voor filmen in het donker: let hier op

Of u nu filmt voor een trouwfilm, shortfilm, aftermovie, of documentaire; filmen in het donker gaat al snel verkeerd. Maar hoe komt dat nou?

Afwezigheid van licht

Wat een camera doet, letterlijk, is het opvangen van licht en dat licht omzetten in een digitaal signaal. Hoe beter de camera (met name de sensor) hoe beter dit licht wordt opgevangen en omgezet. Wanneer er weinig licht aanwezig is, zal de camera ook moeite hebben met dit op te vangen. 

De sensor

Het gedeelte waar het licht opgevangen wordt heet de sensor. De betere (en vaak ook duurdere) camera heeft een sensor die minder moeite heeft met het opnemen van licht. Dit kan liggen aan de grootte van de sensor. Heeft u een camera met een full frame sensor of een standaard aps-c sensor. Een full frame is een stuk groter dan een aps-c. Dit betekent dat het automatisch meer licht opvangt. Terwijl er bij een aps-c sensor al meer licht nodig is voor hetzelfde resultaat. 

Bij een gebrek aan licht moet de ISO (/gain) omhoog. Dit is een digitale beeld versterker. Het “versterkt” de gevoeligheid van de sensor. Dit zorgt echter wel voor ruis. Hoe meer ISO, des te meer ruis. En dat wilt u niet. Hoe beter uw sensor hoe meer u uw ISO kunt opendraaien voordat er ruis uw beeld komt verstoren.

Filmen met open diafragma in het donker

Een andere optie is het opendraaien van het diafragma. Dit zorgt voor een grotere lichtinval. Het open diafragma zorgt ook voor een klein focus bereik. (Er is veel onscherp en er is slechts 1 bepaald punt scherp) Dit moet maar net passen bij de stijl waarin u filmt. 

Hoe ver u uw diafragma kunt opendraaien verschilt per objectief (/lens) uw maximale diafragma opening is terug te zien aan het F- / T-getal. Neem bijvoorbeeld een lens met F5.3, hier kan het diafragma niet zo ver open terwijl een objectief met F0.8 een open diafragma heeft en waarbij er dus meer licht binnenvalt. Het bereik in diafragma is vaak ook terug te vinden in het prijskaartje. Kijk voor de voor- en nadelen van bepaalde lenzen en hun lichtinval naar ons andere blog.

Het rekken van de sluitertijd

Een andere optie bij filmen in het donker is om de sluitertijd te verlengen. Hoe langer uw sensor per frame belicht wordt, des te lichter uw plaatje. 

De standaard binnen film is dat de sluitertijd wordt ingesteld op het dubbele van de framerate. Filmt u op 25 frames per seconde, dan wordt de sluitertijd 1/50. 100fps wordt dan automatisch 1/200. 

U kunt een beetje met uw sluitertijd spelen maar laat de vuistregel niet teveel los, dit kan zorgen voor hele slepende of juist extreem haperende beelden.

Licht toevoegen

Als u op een filmset staat, is de kans groot dat er licht op locatie aanwezig is. Gebruik dit zodat u bovenstaande opties niet hoeft te gebruiken. Deze zijn niet ideaal. Licht toevoegen op set is dat wel.

Bij zoiets als bijvoorbeeld een interview zou u kunnen denken aan een simpele 3 punts belichting d.m.v. led panelen of het gebruik van een led paneeltje op de camera zelf.

De beste oplossing voor filmen in het donker

Als u geen licht tot uw beschikking heeft dan zult u uw plaatje moeten redden met uw sensor, diafragma of sluitertijd.

Al deze opties zijn vaak niet ideaal en komen met hun eigen nadelen. Het beste wat u kunt doen is deze combineren. Pas zoveel als mogelijk uw diafragma aan, kijk vervolgens of de sluitertijd een klein beetje aan te passen is en als laatste kunt u uw ISO omhoog schroeven. 

De combinatie van deze 3 zorgt voor een aanzienlijk lichter plaatje zonder al te veel onder te doen aan de kwaliteit.

Ideaal zou uiteraard zijn om goed vooruit te denken en plaatsen met een gebrek aan licht te vermijden.

Wij denken graag met u mee! Voor vragen over belichting of het juist instellen van uw camera kunt u altijd contact met ons opnemen!

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00