Luchtvideo's

Drone beelden: de kunst van luchtvideografie

Drone beelden zijn erg gewild binnen de video industrie en dat is niet gek. Consumenten zijn al snel onder de indruk van het verschil dat een video geschoten vanuit de lucht kan maken. Lees in dit blog meer over hoe drone beelden een extra toevoeging bieden aan jouw video.

Drone beelden maken: de basis

Drone beelden, oftewel aerial footage (lucht beelden) kunnen een mooi overzicht geven van een omgeving. Je ziet in één oogopslag waar je video zich afspeelt, op welke locatie of in welke omgeving. Niet gek ook dat er vaak gebruik gemaakt wordt van een drone voor een ‘establishing shot’. Dit is een shot voorafgaand aan een scene die laat zien waar deze scène zich afspeelt.

De verschillende functies van drone beelden

Er zijn verschillende technieken voor het maken van drone beelden, waarmee je op vrijwel elk moment in je video een mooi luchtbeeld kunt verwerken:

  • Een mooi establishing shot dat je kunt maken met een drone is door op je onderwerp af te vliegen en je camera rustig omlaag te tilten zodra je je onderwerp nadert.
  • Hetzelfde maar dan omgekeerd kun je doen door van onderwerp naar horizon tilten en tegelijkertijd rustig van je onderwerp af vliegen. Dit zou een mooi einde van je video of scène kunnen zijn.
  • Verder zou je drone shots af en toe als b-roll kunnen gebruiken. Denk hierbij aan een draaiende drone en een camera die recht naar beneden gericht staat. Of een shot waarbij je om je onderwerp heen cirkelt. 

Een drone besturen: de techniek

Een drone in de lucht houden is zo lastig nog niet. Tegelijkertijd mooie, dynamische shots maken is een ander verhaal. Het is daarom ook van groot belang dat je veel vlieguren maakt. Dit ga je uiteindelijk duidelijk terug zien in je resultaat. Denk aan vloeiende bewegingen, mooie composities of verschillende bewegingen met zowel camera als drone tegelijkertijd. Oefen! Houd wel altijd netjes rekening met je omgeving en zorg dat je de Nederlandse wetgeving omtrent drones en no-fly zones goed uit je hoofd kent. Zo val je niemand lastig en overtreed je zelf ook geen regels. Boetes kunnen flink de hoogte in stijgen.

Wees creatief, vind zelf uit wat jouw stijl is op dit gebied, en wie weet ontdek je zelf hele nieuwe creatieve shots. Zoek online ook eens wat video’s op van wat anderen voor shots maken, er zijn talloze inspiratiebronnen en mogelijkheden!

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je wat drone beelden van ons bekijken? Neem contact met ons op, of bezoek ons YouTube kanaal.

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00