Tips voor een mooier plaatje

De regel van derden: tips voor een mooier plaatje

Ben je een beginnend videomaker of ga je voor het eerst een video maken die er goed uit moet zien? Hou dan vooral rekening met de regel van derden. Dit zorgt direct voor mooiere beelden en dus ook een betere video. De regel van derden is ook toe te passen in vormgeving en wordt veel gebruikt in fotografie. In dit blog leggen wij uit hoe deze regel jouw video beter maakt.

De regel van derden: de definitie

De regel van derden heeft te maken met compositie, hoe plaats je je onderwerpen in je kader of hoe breng je iets in beeld. Je hebt vast wel eens de kaders (raster) gezien op het beeldscherm van je telefoon of camera. Zo niet, dan kun je deze in bijna alle gevallen aanzetten. Dit raster zorgt voor 9 vlakken. Het gaat dan met name om de punten waar deze lijnen elkaar kruisen. Dit zijn van nature de punten waar je kijker het eerste naar kijkt, daar gaat de aandacht naartoe.

Tip 1: Gebruik van de regel van derden

Zet daarom je onderwerp zoveel mogelijk op deze punten, het zorgt in veel gevallen voor een mooier plaatje. Ook iets om rekening mee te houden is om je horizon op een van de horizontale lijnen te plaatsen zoals in het voorbeeld hieronder. Denk eraan om je horizon recht op beeld te hebben, deze lijnen kunnen hier ook bij helpen. Een (onbewust) scheve horizon is erg amateuristisch! 

Tip 2: Oefening baart kunst

De regel van derden is eerder een hulpmiddel dan een regel. Laat je plaatje niet verpesten door je altijd maar aan de regel van derden te houden. Als een compositie mooier is op een andere manier moet je dat zeker doen. Oefening baart kunst, als je bewust bezig bent met de compositie tijdens het filmen dan verhoogt dit ook de kwaliteit van je plaatje. Een tip om te oefenen met composities is om veel te fotograferen, je bent dan bewuster bezig met compositie dan wanneer je aan het filmen bent. Hier vind je nog wat voorbeelden waarbij de regel van derden is toegepast in film.

Tip 3: Vraag een professional

Blue Wire Media helpt je graag met het uitvoeren van een professionele videoproductie. Al onze experts hebben de ervaring om met behulp van deze en nog veel meer regels, een video van hoge kwaliteit te leveren. Voor vragen en een vrijblijvende offerte kun je ons altijd bereiken via onze contact pagina.

Categories:

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00