180 graden regel videoproductie

De 180 graden regel van videoproductie

In videoproductie zijn een aantal regels van belang. Negeer je deze regels, dan zal dit negatief terug te zien zijn in het eindresultaat. Zo ook bij de 180 graden regel. In dit blog leggen wij uit wat deze regel inhoudt en waarom deze fout niet gemaakt mag worden.

Wat is de 180 graden regel?

Deze regel stelt dat de camera niet over een bepaalde as mag draaien. Dit wordt ook wel de dramatische as genoemd: een denkbeeldige lijn tussen 2 onderwerpen, bijvoorbeeld tussen twee acteurs of twee andere elementen.

180 graden regel videoproductie

De lijn overschrijden

Zodra je de 180 graden lijn overschrijdt noem je dit ‘over de as gaan’. Bij bijvoorbeeld een shot tussen 2 acteurs waarbij je over the shoulder filmt en je van iedere kant een take doet, is het belangrijk om niet over de as te gaan. Deze fout wordt nog wel eens gemaakt, met name door beginners, met als gevolg dat het je als kijker verward. De kans is groot dat je het in de montage pas opvalt.

Is de 180 graden regel heilig?

Nee, zeker niet. Je kunt bewust over de as gaan om je kijker te verwarren, mocht dit je doel zijn. Stanley Kubrick deed dat bijvoorbeeld in zijn film The Shining.

Een oplossing om van kant te veranderen -over de as te gaan- zonder dat dit voor verwarring zorgt, is door te laten zien dat je over de as gaat. Bijvoorbeeld met een rider, waarbij je aan de ene kant begint en in het shot naar de andere kant toe draait. 

 

Benieuwd naar andere video regels? Of wil je een productie draaien waarbij de 180 graden regel zeker goed zal worden uitgevoerd? Neem contact met ons op!

 

Categories:

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00