zelfverzekerd voor de camera

Cameraschuw? 5 tips om goed op camera te staan

Staat er een videoproject op de planning waarbij u de presentatie zal doen, of wordt geïnterviewd? Dat kan erg spannend zijn als u normaal niet vaak voor de camera staat. Wij geven 5 tips waarmee u ontspannen en zelfverzekerd voor de camera staat, alsof u dit dagelijks doet!

Tip #1 Oefen van tevoren (ook op camera!)

Door het interview of de presentatie tekst vooraf goed door te nemen en deze hardop te oefenen, is de definitieve uitvoering ervan minder spannend. Bovendien geeft het inzicht in zinnen die misschien niet lekker lopen, hoe lang een bepaald antwoord of onderdeel duurt en wat voor bruggetjes er te maken zijn in het verhaal.

Aanrader: film het oefenen, zodat het bij het terugkijken duidelijk is wat de volgende keer beter kan. Onbewuste handbewegingen, gezichtsuitdrukkingen of stopwoordjes worden kenbaar gemaakt. Tegen de tijd dat u voor het echt op camera staat, zijn deze onbewuste trekjes niet meer aanwezig. Bovendien bent u ook al gewend aan de camera zelf, omdat deze bij het oefenen ook voor u stond!

Tip #2 Trek iets fijns aan

Zorg dat u zich goed voelt over uw uiterlijk: trek een kledingstuk aan waarin u zich zelfverzekerd voelt, zodat dit wordt uitgestraald in de video. Onderzoek wijst namelijk uit dat kleding invloed heeft op het humeur, gezondheid en zelfvertouwen.

Let op: sommige kledingstukken zijn minder geschikt voor camera opnames dan anderen. Lees in ons blog ‘Kleding op beeld: wat doe je aan op video?’ waarom sommige kledingstukken op camera beter werken dan anderen.

Tip #3 Onthoud waarvoor u op camera komt

U staat dan misschien niet dagelijks voor de camera, toch is er een reden dat u hiervoor gevraagd bent. Herinner uzelf aan die reden. Bent u bijvoorbeeld dé expert op het onderwerp van de video? Kunt u hiermee een specifieke doelgroep extra helpen? Maak het iets dat niet op uw eigen prestatie gefocust is, maar op de waarde die kijkers hieruit halen.

Tip #4 Omarm fouten

Niet uit woorden kunnen komen of de draad kwijtraken is een zorg van vele mensen die op camera moeten presteren. Dit is helemaal niet nodig! Maakt u een fout, dan kan de take gewoon opnieuw. Misschien wordt het door die fout zelfs duidelijk dat het verhaal een andere insteek of verwoording nodig heeft.

Tip #5 Laat u begeleiden

U kunt dus zelf al veel tactieken toepassen om zelfverzekerd op camera te staan. Daarnaast kunnen ook presentatiecoaches en video professionals helpen om u meer op uw gemak te laten voelen bij de opnames en de voorbereiding hiervan. Het videoproductie team van Blue Wire Media helpt u graag door de tijd te nemen om even in te komen, takes opnieuw te doen en zelfs van tevoren met u te oefenen als u dat graag zou willen. Neem gerust contact met ons op voor advies en mogelijke samenwerkingen!

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00