Het belang van B-roll

Het belang van B-roll toevoegen

Stel je voor, je maakt een videoportret. Veelal gaat een videoportret over een persoon die een verhaal vertelt. Het verhaal is hierin ook het belangrijkste binnen je video. Dit verhaal kun je vertellen door middel van een interview, een voice over, etc. Maar alleen een pratend gezicht is natuurlijk een beetje saai voor je kijkers. Hoe zorg je er in zo’n geval voor dat de kijker langer geïnteresseerd blijft?

De oplossing: B-roll toevoegen. B-roll is simpelweg de beelden die je over het interview heen legt. De beelden van het interview vormen de basis (A-roll), de beelden daaroverheen voegen daar iets aan toe (B-roll). Alles met betrekking tot het algemene verhaal tot op de details die in het interview of de voice over verteld worden. 

Vertel meer met B-roll

Door middel van B-roll toevoegen kun je nog meer vertellen. Je kunt visualiseren waar je geïnterviewde persoon het over heeft. Dit maakt het nog duidelijker, denk aan een presentatie die je geeft waarbij je voorbeeld foto’s of video’s laat zien. 60% van de mensen leert in beelden, B-roll kan er dus voor zorgen dat het vertelde verhaal beter blijft hangen. Onderzoek toont aan dat bij de meeste mensen na 3 dagen slechts 10% is blijven hangen na alleen het horen van een verhaal. Als er relevante visualisaties bij vertoond zijn komt dit percentage op maar liefst 65%.

B-roll toevoegen als middel tegen eentonigheid

B-roll toevoegen maakt je video ook een stuk interessanter om naar te kijken. Een video waarbij je iemand alleen ziet praten gaat al snel vervelen. Als je B-roll goed inzet blijft een kijker aan het scherm kleven, dat in combinatie met een sterk verhaal is goud waard!

Verhouding tussen A-roll en B-roll

Het is afhankelijk van je stijl hoeveel B-roll je gebruikt. In veel gevallen is de verhouding ongeveer 70% B-roll en 30% A-roll (vaak een interview). Dit betekent dus ook dat hoe jij jouw B-roll schiet en inzet, het grootste weggeeft van de kwaliteit van je video. Neem daarom ook altijd goed de tijd een aandacht om jouw B-roll te schieten.

Tip, neem tijdens het interview aantekeningen voor de details en onderwerpen die belangrijk zijn om mee te nemen in je B-roll. Zo weet je dat je van alle besproken onderwerpen een bijpassend beeld hebt voor de kijkers!

Praktische functie van B-roll toevoegen

Buiten dit alles is B-roll toevoegen ook gewoon praktisch. Als je gaat knippen in het interview, om alleen de beste stukken naar boven te halen, wil je geen hard cuts. Dit zorgt voor verspringingen in je beeld. Dit is snel opgelost door er wat B-roll overheen te leggen.

Genoeg redenen dus! Wees vrij, wees creatief en houd je vooral niet in. Er is niets zo vervelend als te weinig B-roll hebben. Wie weet wat je later nog kunt gebruiken. Succes!

Bonus tip: Je kunt ook drone shots als B-roll gebruiken. Check voor meer informatie hierover ons blog over drone beelden.

 

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00