Animatie voordelen Videograaf Blue Wire Media

Animatie voordelen & wanneer inzetten?

Tegenwoordig komt u het overal tegen: animatievideo’s. Op sociale media en televisie maar soms ook bij een cursus, presentatie of op websites. Video is hot en ook animatie heeft hier een aandeel in. Maar wat zijn nu nu de animatie voordelen?

U heeft vast al eens ervaren dat u het prettig vindt om naar een animatievideo te kijken. Dat komt doordat mensen erg visueel ingesteld zijn. In 2015 toonde Yale University aan dat visuele informatie 20.000 tot 60.000 x sneller verwerkt kan worden door onze hersenen. Dit stelt ons in staat om meer complexe informatie te verwerken.

Visuele informatie noemen we ook wel ‘beeldtaal’ en hierbinnen gelden verschillende scholen die ieder een eigen doel van beeld belichten. Zo kan beeld u iets laten zien, u iets laten begrijpen of u ergens van overtuigen. De wetenschap hierachter laten we in dit blog even achterwege. Onderzoek heeft niet alleen aangetoond dat we beelden sneller verwerken dan tekst, ze zijn ook universeler. Denk hierbij aan zoiets als verkeersborden die in vrijwel elke taal begrijpelijk zijn zelfs als er tekst bij staat in een andere taal.

Wat doet Blue Wire Media met beeldtaal?

Bij Blue Wire Media maken we natuurlijk vaak gebruik van de kracht van beeld wanneer we video’s produceren. En hoewel een video al behoorlijk veel beeldkracht heeft, zitten er ook beperkingen aan. Dit gebeurt vooral wanneer je realiteit overstijgende informatie probeert over te brengen door te simplificeren. Dat klinkt nogal vaag want de kracht van Hollywood is toch juist dat fictie werkelijkheid lijkt te worden? Ook daar speelt animatie een belangrijke rol maar laat ons dit verder toelichten:

Stelt u zich voor dat er in een video een fabriek getoond moet worden waarin ze auto’s assembleren. En stel dat het doel van de video is om te tonen hoe alle afdelingen binnen de fabriek met elkaar samenwerken. Deze video moet dus niet laten zien hoe prachtig de fabriek is of hoe interessant het werk van de fabrieksmedewerkers is. Dan kan je ervoor kiezen om realiteit gebonden een rondje door de fabriek te lopen, iedere afdeling in beeld te brengen, voice-overs toe te voegen en dit met een lengte van 20 minuten aan elkaar te monteren. Wellicht kan je hier en daar nog wat knippen waardoor je op 10 minuten uit komt. Deze video is dan vrij lang maar wellicht nog vervelender, onze hersenen kunnen niet 10 minuten lang complexe informatie opslaan en verbanden leggen.

Hier biedt animatie een groot voordeel. Want doordat de realiteit gedeeltelijk achterwege gelaten kan worden, kunnen we nu de belangrijkste fabrieksafdelingen en samenhang reconstrueren. En dan niet in realistische 3D animaties (wat ook erg gaaf is). Maar in icoontjes/cliparts die in 2D weergave met elkaar interacteren en samenhangen. Op die manier kunnen we een kijker binnen een minuut uitleggen wat de afdelingen doen en hoe ze samenwerken. Zo filteren we in animatie veel secundaire of tertiaire realiteit en houden uitsluitend de primaire informatie vast.

Dit levert uiteindelijk vooral gebruiksgemak op waardoor een kijker sneller informatie kan verwerken, dit beter op kan slaan en sneller de verbanden legt.

× Hoe kunnen we u helpen? Available from 06:00 to 21:00