Logo Blue Wire Media

Waarom je als organisatie een YouTube serie moet produceren

YouTube voor bedrijven

Tegenwoordig focussen social media experts zich vrijwel exclusief op short form video content zoals TikTok en Instagram Reels. En hoewel dat inderdaad een belangrijk onderdeel van je social media strategie moet zijn, sla je de plank mis als dat je énige focus is. Wat long form videoplatform YouTube voor bedrijven kan betekenen, wordt dus vaak over het hoofd gezien. Zonde, want zo loop je veel mooie resultaten mis! 

In dit artikel leggen we je uit wat de voordelen zijn van een long form YouTube serie, en hoe je dit kunt combineren met je short form video content zodat het een samenhangend geheel blijft.

YouTube is een zoekmachine

Wist je dat YouTube één van de grootste zoekmachines ter wereld is? Je ziet het platform misschien als entertainment hub voor vlogs van influencers en muziekvideo’s van artiesten, maar het is veel uitgebreider dan dat. Dagelijks worden er talloze zoekopdrachten gedaan naar instructievideo’s, seminars, uitlegvideo’s en nog veel meer. 

Bovendien is YouTube een app/website onder beheer van Google, dus YouTube video’s die aansluiten op een Google zoekopdracht, worden ook in Google als resultaat laten zien – vaak zelfs bovenaan de eerste pagina!

YouTube video's in zoekresultaten Google

Zelfs als mensen dus niet binnen YouTube zoeken, kunnen ze jouw video’s even goed tegenkomen. In dit opzicht is het juist voordelig dat YouTube door veel bedrijven nog niet wordt ingezet, want als jij dit dan wel doet, heb je minder concurrentie. Terwijl zij allemaal met blogartikelen en landingspagina’s strijden om de eerste pagina van Google, kom jij met je YouTube video bovenaan in de video resultaten.

Wil je vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

Bart gaat graag met je in gesprek!

Wil je vrijblijvend de mogelijkheden bespreken?

Vraag een gratis adviesgesprek aan met onze social- en video experts!

Video series bieden diepgang en community building

Short form video content is meestal zo’n 10-60 seconden lang. Je moet snel de aandacht grijpen voordat de kijker verder scrollt, en je moet snel in een soort elevator pitch je boodschap overbrengen. Langere YouTube video’s, en vooral YouTube series met meerdere ‘afleveringen’, bieden meer diepgang, nuance en uitleg. 

Zo kun je als e-commerce bedrijf instructievideo’s voor producten delen, als gemeente kun je informatieve video series maken over verschillende activiteiten en initiatieven. Ook kan YouTube voor bedrijven die op zoek zijn naar nieuwe medewerkers een goede zet zijn; zo kun je ‘achter de schermen’ video content delen van collega’s en het werk, om de potentiële kandidaten meer inzicht te geven in de bedrijfscultuur en het takenpakket. 

Ook kun je bijvoorbeeld als onderdeel van een campagne een videoserie inzetten; denk aan een gemeente die een scripted serie over straatintimidatie produceert, om meer aandacht te vragen voor het doen van een melding. Of een voedselbank die een documentaire-serie maakt over hun vrijwilligers en de mensen die zij helpen.

YouTube video series bieden kansen voor effectievere storytelling

Een uniek voordeel van YouTube series dat zich onderscheidt van andere sociale mediaplatforms, is het vermogen om langdurige betrokkenheid en toewijding van kijkers te creëren door middel van uitgebreide storytelling. Terwijl korte video’s op platforms zoals TikTok en Instagram Reels vaak gericht zijn op directe, vluchtige interactie, biedt een YouTube video(serie) de mogelijkheid om je publiek een meer cinematische en verhalende ervaring te bieden.

Kijkers binden zich eerder aan series die een consistente, verhalende ervaring bieden, waardoor ze erin geïnvesteerd raken. Door regelmatig boeiende en informatieve afleveringen te delen, kun je een trouwe gemeenschap van kijkers opbouwen die terugkomt voor meer. Deze langdurige betrokkenheid kan resulteren in een toegewijde fanbase die niet alleen je video’s bekijkt, maar ook actief participeert in discussies, feedback geeft en je content deelt met anderen.

Dit langdurige aspect van YouTube series stelt jou als organisatie in staat om diepere, consistente relaties op te bouwen met je doelgroep, wat soms nog een lastige uitdaging kan zijn met de kortere, meer vluchtige content op andere platforms.

Long form video series combineren met short form video content

Lange en korte content zijn geen rivalen, ze gaan juist hand in hand! Een korte Reel kan bijvoorbeeld de doorslag geven om een langere YouTube video over datzelfde onderwerp aan te klikken. Zo kun je lange en korte video content elkaar laten versterken:

  • Zet de kracht van cross-promotie in door korte teasers, sneak peeks of hoogtepunten van je YouTube-serie te delen op TikTok, Reels en Shorts (ja, YouTube heeft zelf ook een format voor korte video’s). Dit kan de nieuwsgierigheid wekken en je volgers aanmoedigen om de volledige video op YouTube te bekijken. 
  • Knip de lange video op in verschillende korte delen. Daarmee heb je de komende 5 posts klaarliggen. 
  • Deel interessante, grappige of controversiële quotes uit de lange video, in een korte Reel/TikTok. Dit zorgt voor extra interactie en nieuwsgierigheid naar de lange video.
  • Verwijs in beide typen content naar je andere platforms, zodat degenen die je alleen op YouTube volgen, ook je TikToks en Reels gaan bekijken, en andersom.
  • Zorg ervoor dat je korte en lange video’s dezelfde branding, stijl en boodschap hebben. Dit helpt bij het opbouwen van een herkenbaar merk.

 

Door zowel korte als lange content aan te bieden, kun je verschillende doelgroepen aanspreken. Sommige mensen geven de voorkeur aan snelle, hapklare informatie, terwijl anderen graag diep in een onderwerp duiken. Je hoeft dus niet één van de twee te kiezen!

Wanneer (en hoe) moet je YouTube zakelijk inzetten?

Moet jij YouTube zakelijk inzetten? Ontdek aan de hand van deze checklist wat een YouTube serie voor bedrijven zoals de jouwe oplevert. 

Maak een YouTube video serie als…

  • …je extra kansen wilt om in de zoekresultaten van Google naar boven te komen
  • …jouw doelgroep behoefte heeft aan verdiepende, langere content zoals instructievideo’s, explainers, korte documentaires of infotainment
  • …je jouw bereik wilt vergroten (wist je dat er maandelijks meer dan 2 miljard mensen video’s kijken op YouTube?)
  • …je storytelling centraal zet

Oké, dus je wilt YouTube zakelijk inzetten en een videoserie maken, maar je hebt geen video crew beschikbaar. Wat nu? Het is belangrijk dat je niet zomaar de eerste de beste videograaf hiervoor op trommelt.

Omdat YouTube een samensmelting van social media en videografie is, is het belangrijk dat degene met wie je de strategie en het video concept gaat uitwerken, uitvoeren en meten, niet alleen verstand heeft van video, maar ook van social media en SEO. Bij Blue Wire Media ben je dan aan het juiste adres; wij zijn experts in content creatie – social media, SEO artikelen, videografie, animatie, webdevelopment, you name it. 

Content creëren is onze expertise, maar nooit zonder strategie! We gaan graag met je in gesprek over jouw doelen, doelgroep en andere belangrijke aspecten om een effectieve strategie omheen te bouwen. Deze strategie zorgt ervoor dat je niet zomaar wat leuke content krijgt, maar een volledige contentkalender met een rode draad die alles samenhang en consistentie geeft. 

Vraag een gratis kennismaking- en adviesgesprek aan met onze social specialist en videoproductie manager Sanne: s.westendorp@bluewiremedia.nl

Meer artikelen

MENU